5. Origen i evolució de les Big bands a Catalunya



5.1 – Història del jazz i les Big bands

Catalunya va ser la porta d’entrada del jazz al sud d’Europa. Des dels anys vint, amb les orquestres de ball, fins ben entrat el segle XXI, amb una fornada de músics com mai no havia existit, Catalunya ha generat clubs, discogràfiques, festivals i primeres figures de relleu internacional com Tete Montoliu, Carles Benavent i Jordi Rossy, entre moltes altres.

                   



El jazz és una música urbana i, per tant, el primer territori català on es va propagar va ser Barcelona. L'any 1929 es va celebrar l'Exposició Universal on l'orquestra britànica de Jack Hilton estava convidada a tocar. Des d'aquesta actuació, l'orquestra va començar a fer concerts a les sales de ball més populars de Barcelona.

Orquestra de Jack Hilton


Cal destacar la creació del Hot Club l’any 1935 a imatge i semblança dels fundats a França i a Bèlgica tan sols tres anys abans. Creat per un nucli dur d’aficionats i apassionats del gènere, el Hot Club va tenir com a missió propagar i difondre l’entusiasme que tots ells sentien per aquell nou estil musical. Els membres del Hot Club van fundar una revista, van promoure audicions i conferències i, el més important, van arriscar els patrimonis personals aportant músics de primeríssim nivell com Louis Armstrong. Altres localitats catalanes com Granollers, Cardedeu, Sitges i Girona, a les quals poc després s’afegiria també Terrassa i altres poblacions, tenien el seu club d’amics o la seva agenda d’activitats a l’entorn del jazz.

Amb la creació, el 1960, del Club Jamboree a la plaça Reial de Barcelona, la ciutat gaudia d’una cava de jazz, amb programació regular, per on arribarien a passar les figures més rellevants del gènere d’àmbit internacional i on es formarien els músics de l’escena local. Va ser el preàmbul també del Festival de Jazz de Barcelona, que va néixer sis anys més tard, i l’estímul perquè una altra localitat, on l’afició al jazz estava en plena ebullició, creés la seva pròpia Jazz Cava i, anys més tard, el seu festival: Terrassa.
Quan el Jamboree va tancar a final dels seixanta, va agafar el relleu La Cova del Drac i, des d’uns altres preceptes estètics i de concepte, l’any 1973 va aparèixer la Sala Zeleste, que es va convertir en la catalitzadora de les noves sonoritats marcades per la fusió i el rock progressiu.
El fet que fossin orquestres de ball els va donar una gran popularització, i hi havien concerts molt sovint. A partir de la Guerra Civil espanyola aquest estil va anar en decadència ja que la dictadura el va censurar, es van tancar clubs i hi havien pocs concerts, però no obstant els fanàtics catalans del jazz el varen fer ressorgir. A partir dels anys 70 aproximadament es van tornar a popularitzar les formacions jazzístiques (Big bands i formacions més petites). L’any 1971 es creà la Locomotora Negra, un dels conjunts musicals més importants del país. Més tard, el 1980, es creà la Vella Dixieland. Actualment es tornen a recuperar els grups de Lindy Hop que assisteixen sovint a concerts de Big bands i ofereixen un espectacle de dansa.


Ballarins de Lindy Hop
L’última gran transformació de l’escena jazzística catalana es va originar el 1979, quan es van crear les primeres escoles de música moderna encara vigents i actives Aula de Música Moderna i Taller de Músics. Allà es va formar una nova generació de músics que, per primera vegada, van tenir l’oportunitat d’aprendre el jazz des de l’acadèmia. I gràcies a la creació de nous locals i també van poder formar-se dalt els escenaris i posar a prova els seus coneixements.

5.2- Panorama actual de les Big bands a Catalunya


Actualment, hi ha prop més d’una desena de Big bands amb més importància i ressò a Catalunya. La gran majoria d’elles han publicat un o més CD’s.

  • La locomotora negra (1971):

La Locomotora Negra és un grup de jazz català amateur format a Barcelona el 1971. Inicialment era un quintet, posteriorment la formació s'amplià fins a formar una orquestra d'onze membres i actualment en són 17.
L'estil de la Locomotora Negra s'orienta cap al jazz negre en els seus vessants més populars. Pren com a model les orquestres més famoses de l'època swing, (Fletcher Henderson, Duke Ellington i Count Basie).
Ha participat als diferents festivals de Catalunya i Espanya i també ha actuat al festival internacional de Middelheim, a la ciutat d'Anvers, i al festival del Hot Club de França a Montauban i ha publicat 12 CD’s.
Ha acompanyat músics de talla internacional com Bill Coleman, Benny Waters,  Gene Mighty i Flea Conners. El 2002 van rebre la Creu de Sant Jordi.





  •  La Vella Dixieland (1980):

La Vella Dixieland és una formació de jazz que es dedica a tocar jazz clàssic, sobretot del tipus Nova Orleans i Dixieland. En els seus inicis van utilitzar el nom complet de La Vella Dixieland Jazz Band i és coneix com La Vella a nivell popular. El grup va formar-se l'any 1980 com una reunió d'amics per tocar la música que més els agradava, el jazz clàssic. Malgrat que el nom del grup fa referència a l´estil Dixieland, el seu repertori és molt més ampli. A més a més del jazz tradicional també inclouen el swing, els espirituals, el blues i el jazz actual de Nova Orleans. Temes dels clàssics (Louis Armstrong, Duke Ellington, Billie Holiday) s´alternen amb temes de nous autors i fins i tot algun tema de producció pròpia.

L'any 1989, enregistren el seu tercer àlbum amb la col•laboració de Manel Joseph, vocalista de l'Orquestra Plateria, que hi canta adaptacions catalanes de temes com "Dixieland Rock", "Honey Suckle Rose", "I Got a Woman" i "Kansas City", a més d'una versió del "Blues en sol" de Guillem d'Efak.




  • Original Jazz Orquestra:

Aquesta formació s'inicià durant els anys 80 amb el director Zé Eduardo. Aquest portava arranjaments de fora del país i fins i tot de fora del continent (per exemple d'Estats Units). Zé Eduardo va ser el director de la formació fins el 2003, quan va agafar el relleu Vicenç Martín. Va ser llavors quan es va triar el nom de Original Jazz Orquestra. El director va canviar-ne el funcionament i decidí que la formació tocaria temes propis (composats per ell mateix) en la seva majoria i així cada vegada tocar menys arranjaments estrangers de temes ja famosos. 

Actualment el director és David Pastor. La seva proposta ha sigut recuperar aquells arranjaments i disminuir el repertori de temes propis.
En els seus inicis el funcionament de la formació era una mica diferent del que és ara. No hi havia un nombre fixe de músics sinó que anava rodant depenent del concert. Hi havia concerts en què hi havien molts músics i d'altres en què podien prescindir d'alguns d'ells. Actualment la OJO està formada per divuit músics d'entre 20 i 30 anys.




  • Big band de Granollers (1994):

La Big Band de Granollers, neix l’any 1994 per iniciativa de l’Escola de música moderna “L’Estudi” de Granollers ja desapareguda, i a l’any 1997 es presenta com a part integrant de l’Associació Cultural de Granollers.
Des de fa uns anys, la Big Band de Granollers, sota la direcció de Martí Ventura i Salvador i sense deixar de preparar concerts per a públic adult, s’ha especialitzat en fer arribar la música als nens i nenes del nostre país, amb la sana intenció d’acostar el jazz interpretat per una big band, alhora que es presenten els instruments, la funció de cada músic i del director, la funció dels solistes, els diferents estils que interpreta una formació d’aquest tipus i l’evolució de les big bands oferint un repertori adequat, a través de concerts familiars o bé de concerts escolars. Més de 50.000 nens i nenes han pogut gaudir d'aquests espectacles.
Cal destacar també l'enregistrament de dos CD, un d'ells conjuntament amb la coral Polifònica de Granollers, i la col•laboració amb solistes de primera línia: Judy Niemack, Errol Woisky, Josep M. Farràs, Raúl Reverter... 



  • Big band Badalona (1995):

La Big band de Badalona va néixer l'any 1995. Tot i haver-se produït diversos canvis en la seva composició, es manté des dels seus inicis un nucli important de músics format per professors i instrumentistes vinculats a l'Escola de Música i al Conservatori Professional de Badalona. Després de 10 anys de treball continuat ha assolit un nivell de cohesió musical notable.
Al llarg de la seva història la Big band de Badalona ha ofert diferents repertoris que van des dels temes clàssics de l'edat d'or de les Big bands, fins a arranjaments d'autors contemporanis. Ha realitzat diverses actuacions a festivals de Catalunya.
El seu darrer CD és ” Nuevas músicas para big band Vol. 1”




  • Barcelona jazz orquestra (1997):

La Barcelona Jazz Orquestra va néixer el 1997 al Taller de Músics de Barcelona. Inicialment el seu director és Oriol Bordas (vibrafonista). La Barcelona Jazz Orquestra des dels seus inicis té la intenció d’arribar a ser una Big band estable i puntal de la ciutat de Barcelona.
Amb el nom inicial de  Barcelona Swing Orquestra - Taller de Músics Big Band i posteriorment amb el ja definitiu Barcelona Jazz Orquestra, realitza més de 150 concerts per tot Catalunya i Espanya fins l’any 2000 i participa als circuits musicals que organitza la Diputació de Barcelona, actua a teatres,  festes majors, i a prestigiosos festivals de Jazz, com els de Terrassa, San Sebastian, Menorca, Sitges, Cap Roig o Arenys de Mar.


Durant l’any 1999, la Barcelona Jazz Orquestra actua regularment un cop per setmana a la Sala Apolo en col•laboració amb diverses associacions de Lindy Hop de la ciutat de Barcelona fent balls  de swing (fet que es va perdre durant un temps i actualment s’ha recuperat). Això és rebut amb  molt entusiasme per part del públic i la premsa. La BJO realitza diverses gires amb figures del jazz internacional com Jesse Davis.


El 2005 Dani Alonso agafa el relleu de director.
Des de l’any 1997 la Barcelona Jazz Orquestra ha col•laborat  amb la Fundació La Caixa  en les sessions pedagògiques que aquesta organitza anualment al Palau de la Musica Catalana per les escoles de la ciutat, activitat que ha seguit  fins l’actualitat.
El 2005, la Barcelona Jazz Orquestra inicia una nova etapa amb l’impuls del seu nou director, Dani Alonso.

                                             
  • Big band Jazz Terrassa (2000):

La primera actuació de la Big Band Jazz Terrassa fou el març de 2000, dins del 19è Festival de Jazz Terrassa. Era una prova per a músics, organitzadors i patrocinadors del que més endavant arribaria. La presentació oficial de la formació com a projecte musical ja constituït i amb voluntat de continuïtat, arribava a l’octubre de 2000.
Una actuació a la Nova Jazz Cava marcava el tret de sortida i la difusió de la Big Band Jazz Terrassa com a formació estable.
La direcció musical de la Big Band Jazz Terrassa corre a càrrec d'un destacat trombonista, compositor i director musical amb gran experiència en les funcions de conductor de grans orquestres: John Dubuclet




  • Big band Tarragona (2004):

A principis del 2004,  es va iniciar un projecte anomenat Big Band de L’aula Music’s Camp de Tarragona. 17 músics de la província dirigits per Quim Solé varen arribar a fer la seva presentació oficial al Teatre Metropol, donant el tret de sortida a l’11è festival Dixieland de Tarragona, on varen obtenir una molt bona acceptació del públic assistent i de la crítica. Aquest mateix any van realitzar quatre actuacions on el seu repertori era un homenatge a Count Basie.
L’any 2006 van presentar un projecte nou amb temes populars catalans arranjats, el van presentar aprofitant la 13a edició del festival Dixieland de Tarragona.  L’estiu del 2009 han realitzat diverses actuacions que els ha portat per diversos escenaris de la província amb un espectacle dedicat a Frank Sinatra.



  • Big Acoustic Band (2006):

La Big Acoustic band neix al novembre del 2006 sota una idea d’Alfons Carrascosa.
Té com a objectiu presentar una proposta actual de música per big band, original i amb repertori propi (composicions, arranjaments i direcció).
La BAb, està formada per instrumentistes de gran experiència al camp de la interpretació i solistes reconeguts a nivell nacional. Durant el període 2006-2010, la BAb va ser “orquesta resident” a la sala Jamboree de Barcelona i ha tocat a diferents auditoris i festivals de jazz. A dia d’avui, la BAb és una orquestra subvencionada per l’ ICIC per la seva feina realitzada durant aquests últims anys i per la preservació i interpretació de música d’autor.


El primer CD ”Invisible way“ el van registrar el passat 2010. També, el març del 2010 la orquestra col•labora amb la Vanguard Jazz Orchestra de Nueva York.
Actualment, la BAb ultima els detalls de “Metropolis / 8 ciutats“.


 


  • La Sant Andreu Jazz Band (2006):

La Sant Andreu Jazz Band és una banda de música jazz de la ciutat de Barcelona, formada per joves (la majoria entre 10 i 16 anys) dirigida per Joan Chamorro. La banda va néixer el 2006 a l'Escola Municipal de Música de Sant Andreu.

La banda s'ha anat desenvolupant des de la seva creació i en l'actualitat realitza amb freqüència concerts en diferents festivals i espais de Catalunya. El 2009 van gravar un CD-DVD en directe, Jazzing: Live at Casa Fuster, en el qual els nois i noies comparteixen escenari amb prestigiosos músics de jazz.

El 2010 ha estat l'any de la consolidació. Després d'un any ple d'actuacions (més de 20 concerts) a diversos festivals (Valls, Terrassa, Girona, Barcelona, Platja d'Aro...) tocant a escenaris tant mítics com el Jamboree, Palau de la Música, JazzSi, Hotel Casa Fuster,... i amb importants col•laboradors com Dick Oatts, Ken Peplowski, Bobby Gordon, Perico Sambeat, Ignasi Terraza, Matthew Simon, Esteve Pi,... la que diuen la big band més jove d'Europa acaba de treure el seu 2n disc, Jazzing vol.2 en directe a la Nova Jazz Cava de Terrassa, Fabra i Coats de Barcelona, Palau de la Música, Hotel Casa Fuster i Arenys de Mar.


  • Big band jazz Maresme:
La Big band Jazz Maresme neix arrel d’un cúmul d’inquietuds de molts músics i gent relacionada amb la música de la comarca del Maresme. És una formació professional formada per  17 músics.
Actualment la Big band amb més de quatre anys d’existència ha consolidat cinc espectacles, participant en festivals de jazz com ara el d’Arenys de Mar, el de Premià de Dalt, Sant Boi, Sant Just Desvern, el cruïlla de cultures de Mataró.. i ha portat a convidats com  Wendell Brunious, Toni Solà, Raynald Colom, Txell Sust, Marian Barahona.
Els músics que componen la formació són principalment de la comarca del Maresme alguns amb una ja extensa carrera professional i uns altres de més joves amb un futur prometedor dins la professió.




  • La Girona Jazz Project (2007):

Girona Jazz Project neix  l'any 2.007 i  es crea fruit de  d'un grup de músics gironins que decideixen agrupar-se en un col-lectiu que aglutini els musics de jazz i possibilitila realització de propostes musicals d’interés.
Amb la GJP Big band ja han realitzat cinc projectes diferents. En aquests primers anys han pogut demostrar la qualitat i rigurositat de les seves propostes, la qual cosa els ha portat a guanyar el “Premi Enderrock” al “Millor aritsta de Jazz 2010”.


                                                


5.3- Valoració de les enquestes i entrevistes

La nostra valoració sobre les entrevistes i les enquestes és positiva ja que els entrevistats ens han facilitat informació sense la qual no haguéssim pogut continuar el nostre treball de manera completa i les enquestes ens han aportat informació de manera més que fiable.
Hem pogut deduir, doncs, que el nombre de Big bands i la popularitat del jazz han anat en augment durant els últims anys, i hem observat el seu desenvolupament i recorregut i quin tipus de població té més afinitat envers aquesta música.